Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (2024)

Gå direkte til opskrift

Luk øjnene og forestil dig en croissant. Mange, tynde, sprøde lag, Et luftigt, men blødt indre. Stor nok til at én croissant mætter, men du vil gerne kunne spise to;-)

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (1)

Drømmer du om at spise sprøde, hjemmebagte croissanter er du kommet til det rette sted. Du kan sagtens lykkes med dem hjemme i dit eget køkken, for min opskrift er forklaret trin for trin og med masser af tips.

Hvis vi ikke må rejse til Paris, må Paris komme til os;-) – Og vil du også bage helt uimodståelige chokoladecroissanter, er opskriften her.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (2)

Croissant – et 80’er hit

I dag kan man få croissants som bake-off alle steder: Supermarkeder, tankstationer, discountbutikker. I 80’erne var det forbeholdt bagerne.

Da jeg gik i 8–9. klasse,skulle vi gå en kilometer fra skolen ned gennem byen til busstationen. Nogle gange lå croissanterne med hønsesalat nærmest og råbte på én, når man gik forbi bageren. Lidt kinakål i bunden (ja, det var i 80’erne), et tykt lag hønsesalat, en tomatbåd og en skive agurk.

En udfordring at spise med fingrene, men ikke umuligt. (Det var i øvrigt også på den tid, at alle bagerjomfruer og unge piger kunne finde ud af at pakke en flødekage (eller croissant) ind i papir og ikke bare stoppe den i en pose, men det er en helt anden historie!)

Gennem årene har jeg spist mange croissanter fra dåse. Du ved, dem hvor dåsen nærmest popper, når man har trukket papiret af. De har ikke meget med en rigtig croissant at gøre, men det er fint i en håndevending til en lørdag morgen.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (3)

Kan du bruge en kagerulle, kan du også bage croissanter!

En påstand, jovist. Jeg tror så meget på dig (og min egen opskrift), at jeg er sikker på, du kan lykkes med at bage croissanter.

Der var en 3 år gammel opskrift på bloggen i forvejen. Jeg blev aldrig helt tilfreds med den. Derfor får du hermed en splinterny opskrift, som jeg står helt inde for;-)

Opskriften her tager udgangspunkt i min opskrift på birkes, som jeg lavede for et par måneder siden. Jeg har valgt at gentage de mange tips og tricks i det her indlæg, så du ikke behøver hoppe frem og tilbage mellem opskrifterne.

En wienerdej, som både birkes og croissanter er, består af 28 tynde lag dej og 27 tynde lag fedtstof, som rulles og foldes ind i dejen.

Du skal være tålmodig og lade kagerullen gøre arbejdet. Du skal ikke trykke hårdt med kagerullen, for så valser du dejen ud i stedet for at rulle den ensartet i fine lag.

Der er ingen genveje eller hurtige opskrifter, hvis du vil bage en flot, sprød croissant. Til gengæld lover jeg dig, at din arbejdsindsats giver pote.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (4)

Smør eller margarine?

Der er delte meninger, om det er smør eller margarine, som skal rulles ind i dejen. Jeg vil helst bruge margarine, for jeg bryder mig faktisk ikke om croissants bagt med smør.

Du bestemmer selv, men du skal være opmærksom på, at hvis du bruger smør, er det vigtigt, at du lægger ekstra kølepauser ind imellem udrulningerne.

Smør har et lavere smeltepunkt end margarine, og derfor er den lidt sværere at arbejde med. Lad dejen ligge på køl i minimum 30 minutter mellem hver udrulning, og arbejd mindst muligt med den.

Dej og margarine skal have samme konsistens, når du ruller dejen. Det gør nemlig, at du kan rulle dejen ud i mange lag uden problemer.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (5)

Pak margarinen godt ind

Mens dejen ælter i røremaskinen, har du begge hænder fri til at gøre margarine klar.

Vej margarinen af, og giv den nogle tæsk ned mod et stykke bagepapir, du lægger på bordet. Bank den ud til en firkant med håndroden, og fold den et par gange, før du igen banker den ud.

Du skal ende med et kvadrat på en centimeters tykkelse. Læg margarinen i køleskabet, indtil dejen er færdigæltet.

Drys mel på bordet, og tryk dejen ud til en kvadrat, så margarinen kan ligge diagonalt på dejen og lige netop være indenfor dejen.

Tryk margarine og dej godt sammen med håndfladen. Slå med et håndkantslag hele vejen i margarinens kanter, så der ikke er luft mellem margarine og dej.

Træk i dejens fire hjørner, og fold dem ind over margarinen som på billedet ovenfor, så de mødes på midten. Sørg for, at der er margarine helt ud i hjørnerne af dejen, og at dejpakken er lukket helt tæt.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (6)

Vær tålmodig med din croissant

Der er ingen genveje, når du skal udrulle en wienerdej. Croissanter tager den tid, de tager.

Når du ruller en wienerdej, skal du rulle roligt, men bestemt frem og tilbage. Du må endelig ikke trykke for hårdt med kagerullen, for så valser du dejen ud, så margarinen trykkes ud imellem lagene.

Når du ruller med tålmodighed, har du også nemmest ved at rulle et rektangel med skarpe hjørner ud.

Sørg for, at der hele tiden er så meget mel på bordet, at din dej ikke hænger fast og rives i stykker. Flyt på dejen, så du er sikker på, den ikke hænger i.

Kommer du alligevel til at rive hul, så sørg for at folde hullet ind i dejen og ikke lade det være udvendig, hvor margarinen kan løbe ud.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (7)

Hvad er 3×3 udrulninger?

En wienerdej skal udrulles og foldes 3×3. Det betyder, at du skal rulle dejen ud til en rektangel på ca. 30×40 cm, folde dejen ind over sig selv i tredjedele og rulle den ud igen. Tre gange.

Dermed ender du med 27 tynde lag margarine og 28 tynde lag dej.

Drej dejen 90° mellem hver udrulning, så de åbne ender er på den anden led, og så du bearbejder dejen i begge retninger.

Børst overskydende mel af, når du folder dejen ind over, så der ikke kommer ekstra mel ind i dejen. Melet på bordet er kun et arbejdsredskab. Der skal ikke arbejdes mere mel ind i dejen.

Bliver din dej for blød, eller begynder den at trække sig sammen, når du ruller den ud, skal den i køleskabet og hvile i ca. 20 minutter. Så er den nemmere at have med at gøre.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (9)

Bag croissanter med damp

Croissanterne skal hæve i 90-100 minutter, men fordi dejlagene er så tynde, ser hævningen ikke ud af så meget.

Men bare vent, til de kommer i ovnen og får et skud damp de første fem minutter af bagetiden. Så svulmer de op og bliver kæmpestore. Dampen gør nemlig, at bagningen af overfladen forsinkes, så dine croissanter kan hæve endnu mere, før der dannes skorpe.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (10)

Efter fem minutters bagetid lukker du dampen ud af ovnen, og de mange, tynde lag dej bages og bliver sprøde.

Min ovn er ikke en smart dampovn, men jeg ved, hvordan jeg skaber damp i den.

Jeg bruger en støbejernstallerken, som jeg har købt i Netto for år tilbage. Den varmes op sammen med ovnen. Når jeg hælder vand ind i den, dannes der damp i hele ovnrummet.

Du må endelig ikke kaste vandet direkte ind i bunden af ovnen. Du risikerer nemlig, at bunden slår sig, og at ovnen over tid bliver utæt.

Vær også forsigtig med at bruge et glas- eller porcelænsfad. De kan nemlig også springe ved den pludselige temperaturforskel. Brug i stedet bradepanden, hvis du ikke kan opdrive en støbejernstallerken/fad, og sæt den i bunden af ovnen.

Brug almindelig over- og undervarme, når du bager croissanter.

Udskæring af din croissant

Når dejen er rullet ud til sit endelige mål, ca. 25×72 cm, skal de skæres ud.

Brug en tommestok til at sætte mærker efter, en lille kniv til at mærke op med, og en pizzaskærer til at skære dejen ud med. Så går det som en leg at skære pæne, lige trekanter.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (11)

Mål 12 cm stykker langs den ene langside. På modsatte side sætter du også 12 cm stykker af, men de skal være 6 cm forskudt i forhold til den første side.

Skær nu med pizzaskæreren fra mærke til mærke, så du får 11 flotte trekanter (og to halve trekanter).

De halve trekanter kan rulles sammen til en “smagsprøvecroissant” ligesom de pæne trekanter, eller du kan kassere dem. Det er op til dig.

Skær en slidse fem cm ind fra den korte side i trekanten, før du begynder at rulle croissanterne. Fold enderne på begge sider af slidsen lidt udad og begynd at rulle.

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (12)

På den måde gør du dine croissanter længere og knap så tykke på midten, som hvis du bare havde rullet ind fra en kant. Sådan kommer de til at ligne rigtige (købte) croissanter.

Sno enderne lidt mere, så du ikke har en tynd spids i begge ender, som vil blive mere tør end resten.

Alt, hvad du ellers skal vide, står i opskriften nedenfor.

Rigtig god bagelyst! Jeg tror på dig! Alle kan lære at bage croissanter;-)

Andre wieneropskrifter

Om lidt har du fået mod på at rulle endnu mere wienerdej. Derfor får du oversigten over mine opskrifter:

  • Birkes
  • Grovbirkes
  • Københavnerbirkes
  • Chokoladecroissanter
  • Høje snegle
  • Brunsvigersnegle
  • Julekringle
  • Fastelavnsboller

Rigtig god bagelyst:-)

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (13)

Croissant

Let og overskuelig opskrift på rigtige croissanter.

5 fra 2 stemmer

Udskriv Gem på Pinterest

Forb. tid 45 minutter min

Tilb. tid 20 minutter min

Hæve- og hviletid 2 timer t

Samlet tid 3 timer t 5 minutter min

Ret Brød

Køkken Bagværk, Fransk

Antal 11 stk.

Ingredienser

  • dl kold mælk
  • 20 g gær
  • 1 æg, str. M/L, koldt
  • 2 spsk sukker
  • ½ tsk groft salt
  • 500 g hvedemel, gerne med glutenindhold på 12%
  • 20 g blødt smør
  • 250 g bagemargarine (kold) til udrulning
  • Mælk eller fløde til pensling

Sådan gør du

  • Smuldr og opløs gæren i den kolde mælk. Slå ægget ud i mælken. Bland sukker og salt i melet, og ælt ⅔ af melet ind i dejen.

  • Tilsæt det bløde smør og ælt, indtil der ikke er mere synligt smør. Tilsæt resten af melet.

  • Ælt dejen i 10 minutter ved lav-medium hastighed. Dejen bliver smidig og slipper skålens sider. Skrab den ned fra krogen et par gange, hvis det er nødvendigt.

  • Imens klargør du margarinen. Læg et stykke bagepapir på bordet og klask margarinen ned imod det. Bank margarinen ud med håndroden, og fold den ind over sig selv et par gange, før du banker margarinen ud til et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse. Læg margarinen i køleskabet, til dejen er færdigæltet.

  • Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Tryk dejen ud til et kvadrat, som er større end margarinen på alle leder.

  • Læg margarinen diagonalt ovenpå dejen, (altså drejet 45° i forhold til dejen) og bank den godt fast, så der ikke er nogen luftlommer. Slå med håndkantslag langs margarinens kanter og fold de fire dejvinger ind over margarinen som en konvolut, så margarinen er pakket helt ind.

    Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (15)

  • Drys bordet med mel, og sørg for hele tiden at flytte dejen, så den ikke klistrer fast til bordet.

  • Udrul dejen til et rektangel på 30×40 cm. Sørg for at få hjørner og kanter så lige og skarpe som muligt. Hvis der kommer nogen luftbobler mellem dej og margarine, så prik hul på dem med en kødnål, så luften kan komme ud.

  • Fold den ene tredjedel af dejen ind over midten. Børst overskydende mel af. Fold den anden tredjedel ind over midten. Det var den første af de tre udrulninger og foldninger.

    Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (16)

  • Drej dejen 90° på bordet, så de åbne ender vender på tværs. Rul igen dejen ud til 30×40 cm og gentag foldningerne som før. Husk at børste overskydende mel af, når du folder dejen ind over. Det var anden udrulning og foldning.

  • Drej dejen 90° igen og lav den sidste udrulning og foldning. Læg dejen på et skærebræt, dæk den til med husholdningsfilm, og sæt dejen i fryseren i 30 minutter.

  • Rul den kolde dej ud til et langt rektangel på ca. 25×72 cm. Afsæt mærker med 12 cm mellemrum langs den ene langside.

    Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (17)

  • Gør det samme langs den anden langside, men mærkerne skal være forskudt 6 cm. Skær trekanter med en pizzaskærer fra mærke til mærke. Du har nu 11 flotte trekanter og to halve trekanter.

  • (De halve trekanter kan du enten smide ud eller forsøge at samle til en trekant som de øvrige. Fugt kanten med lidt vand, så er de nemmere at få til at sidde sammen, når du trykker samlingen.)

  • Beklæd to bageplader med bagepapir. Klip to 8-liters fryseposer op, så de kan bredes helt ud og dække dine croissanter under hævningen. Drys fryseposerne let med mel, og ryst det overskydende af. Så hænger poserne ikke fast i dejen.

  • Skær en 5 cm lang slidse i den korte side på hver trekant. Fold hver vinge fra slidsen udad, og rul croissanten sammen. Trekantens tynde spids skal være på undersiden af croissanten.

    Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (18)

  • Sno de yderste ender lidt, så de bliver tykkere i stedet for bare at være en tynd spids. Bøj enderne lidt nedad, så de får den klassiske, buede facon.

  • Sæt croissanterne med god afstand på de to bageplader, dæk dem til med fryseposerne (med melsiden nedad) og derefter et tørt viskestykke, så overfladen på dejen ikke tørrer ud.

  • Lad dine croissanter hæve 1½ time på køkkenbordet. Pensl dem med mælk eller fløde (forsigtigt, så du ikke trykker på dejen!), og lad dem hæve igen i 15 minutter, mens du varmer ovnen op.

    Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (19)

  • Varm ovnen op til 210° (alm. ovn, ikke varmluft) med fx. en støbejernstallerken i bunden af ovnen.

  • Sæt den første plade ind i nederste tredjedel af ovnen, hæld ½ dl vand i støbejernstallerkenen for at skabe damp, og luk straks ovnlågen.

    Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (20)

  • Croissanterne skal bage i alt ca. 20 minutter. Efter 5 minutters bagetid åbner du kort ovnlågen, så resten af dampen kan slippe ud. Gentag med plade nummer to.

  • De sprøde croissanter afkøles utildækkede på en bagerist.

Noter

Croissanter opbevares i fryseposer, hvis du ikke spiser dem kort tid efter bagning. Du kan friske dem op ved at lune dem i en 200° varm ovn, så de bliver sprøde igen.

Man kan sagtens fryse færdigbagte croissanter ned i op til 3 måneder.

Vil du hellere servere friskbagte croissanter til morgenmad, kan du lade dem hæve på køkkenbordet i 30 minutter, før du sætter dem i køleskabet natten over. Lad dem stå på køkkenbordet i mindst 30 minutter, mens du varmer ovnen op og bager dem som beskrevet ovenfor. Kig efter, at hævningen ligner dem på billedet.

Tags Bagerbrød, Dansk Klassiker, Morgenbrød, Morgenmad, Wienerbrød

Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (21)
Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (22)
Sprød croissant - opskrift på nemme, hjemmebagte croissanter - Bagvrk.dk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6129

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.